english-3polska-3rosja-3wybierz język

Owoce i warzywa

ROZMIAR

System umożliwia analizę szerokości oraz wysokości sortowanych produktów na podstawie analizy serii zdjęć z uwzględnieniem cech charakterystycznych danego produktu (np. kształt).

 

Przykład pomiaru wielkości jabłek:

Zastosowany algorytm rozpoznaje umiejscowienie ogonka i gniazda selekcjonowanego jabłka i tym samym zapewnia dokładny pomiar wielkości produktu.

 

KOLOR

System umożliwia analizę koloru sortowanych produktów. Zainstalowane kamery analizują serię zdjęć zapewniając rozpoznanie produktu ze względu na:

  • procentową zawartość wybarwienia (np. poszukiwanie rumieńca w jabłkach)

  • ocenę średniej wartości koloru owocu lub maksimum koloru.

 

Przykład klasyfikacji koloru jabłka:

 

 

WAGA

System umożliwia analizę sortowanych produktów według ich wagi. Za pomocą elektronicznych czujników tensometrycznych, cyfrowej filtracji sygnału oraz redukcji szumów, szybki i nowoczesny moduł wagowy dokonuje precyzyjnych pomiarów sortowanego jabłka w czasie rzeczywistym kilkakrotnie krótszym niż stosowany do chwili obecnej.

 

Przykład pomiaru wagi produktu w czasie:

 

JAKOŚĆ ZEWNĘTRZNA

System umożliwia analizę sortowanych produktów według jakości zewnętrznej. Za pomocą kamer system Visort dokonuje oceny powierzchni produktów i rozpoznaje defekty widoczne w paśmie widzialnym oraz podczerwieni (uszkodzenia takie jak np. parchy, skazy, uszkodzenia pogradowe, obicia, ordzawienia, pleśń, zgnilizny).

 

Przykład pomiaru jakości zewnętrznej cytryn:

 

Przykład pomiaru jakości zewnętrznej jabłek:

 

Program umożliwia śledzenie skaz na całej powierzchni skanowanego produktu obracanego o 360o w celu wykluczenia podwójnej identyfikacji.

 

JAKOŚĆ WEWNĘTRZNA

System umożliwia ocenę wewnętrzną produktu. Za pomocą kamer system prześwietla produkt rozpoznając czy nie ma w nim uszkodzeń wewnętrznych (np. uszkodzeń podskórnych, miąższu czy też przynasiennych), a także pozwala wyeliminować produkty, w których wnętrzu mogą znajdować się ciała obce. W przypadku owoców możliwa jest również analiza zawartości cukru. System może sprawdzić także, czy owoce odznaczają się wyższą czy niższą ilością Brix od zadanej przez operatora.

 

 

PARAMETRY KLASYFIKACJI ZA POMOCĄ SYSTEMU VISORT NA PRZYKŁADZIE POSZCZEGÓLNYCH OWOCÓW I WARZYW:

 

POZOSTAŁE OPCJE:

 

EXIT CONTROLL

  • zaawansowane sterowanie wyjściami

  • współpraca z urządzeniami zewnętrznymi, m.in. pakowaczka, kanały wodne, roboty pakujące;

  • porcjowanie produktu według wagi, ilości, objętości;

  • wiele sposobów rozkładania produktu na wyjściu;

  • różne tryby przydziału produktu na wiele wyjść (równomierny, priorytetowy, kolejkowy).

 

ZAPIS SZABLONÓW USTAWIEŃ

Program umożliwia zapis ustawień klas, sposobu sortowania oraz prędkości.

 

REJESTRACJA SESJI

W trakcie sortowania system umożliwia zapisywanie i przechowywanie wyników sortowania z uwzględnieniem dostawców, klientów.

Wyniki sesji są dostępne w dowolnym czasie z możliwością wydruku.

 

WSPÓŁPRACA Z ETYKIECIARKAMI

System współpracuje z etykieciarkami, umożliwiając znakowanie produktu w procesie porcjowania.

 

STEROWANIE PRĘDKOŚCIĄ MASZYNY

Program umożliwia sterowanie prędkością maszyny i dostawy.

 

WSPÓŁPRACA Z AUTOMATYKĄ

Program umożliwia współpracę ze sterownikami PLC, falownikami oraz obwodem bezpieczeństwa.

 

OŚWIETLENIE STROBOWANE LED

Dzięki zastosowaniu oświetlenia strobowanego LED, system pozwala na mniejsze zużycie energii oraz nie nagrzewa produktu w procesie analizy.

PARAMETRY KLASYFIKACJI ZA POMOCĄ SYSTEMU VISORT NA PRZYKŁADZIE POSZCZEGÓLNYCH OWOCÓW I WARZYW
OWOC WAGA ROZMIAR KOLOR JAKOŚĆ ZEWNĘTRZNA JAKOŚĆ WEWNĘTRZNA
JABŁKO

GRUSZKA

POMIDOR

PAPRYKA

CZEREŚNIA

ŚLIWKA

POMARAŃCZA

CYTRYNA

CEBULA

ZIEMNIAK